Använd ditt rut-avdrag för hemstädning

Är det faktum att fler och fler familjer väljer att anlita städföretag för hemstädning ett tecken på att vi blivit latare eller är det ett tecken på någonting annat? Vi anser att det är ett tecken på något annat och att det gömmer sig en stress, en press och en brist på tid bakom denna ökning. Detta speciell sett till våra större städer i allmänhet och Stockholm i synnerhet där familjer har allt mindre tid att lägga på varandra och att det blivit svårare att lägga upp en planering utan att använda sig av professionell hjälp med hemstädning. Det handlar alltså inte – enligt oss – om lathet eller lättja; nej – istället så handlar det om en mer stressad vardag där behovet av professionell hemstädning växt och där denna fungerar som en ventil och som ger familjer lite andrum.

Dessutom ska vi heller inte underskatta det faktum att det blivit billigare att anlita en städfirma heller. Nej, man kan nämligen se tydliga spår på att ökningen började kring år 2007 och detta i samband med att rut-avdraget infördes. Vi ger ett snabbt exempel på hur detta fungerar!

Exempel på där hemstädning behövs

Du bor i Stockholm tillsammans med din fru och era två gemensamma barn och ni äger ett hus i Nacka utanför staden. Det som ställer till det för er rent tidsmässigt är att du jobbar i Solna medan din fru å sin sida arbetar i Årsta; en samåkning blir här svår att få ihop. Vidare så jobbar ni dessutom oregelbundna tider och era två barn har börjat intressera sig för idrott – något som gör att ni måste planera för skjuts till dessa. Städning, matlagning, läxläsning och andra viktiga saker finns kvar som grädde på moset och ni har börjat överväga hjälp med hemstädning då ni hört att denna tjänst dels ger mer tid över till annat och dels också går att få billigare genom att ni använder era rut-avdrag. Detta innebär att ni anlitar en städfirma i Stockholm för hemstädning och att ni drar av halva beloppet på er deklaration; ni båda är rut-berättigade och det innebär att ni har 25.000 kronor var att förhålla er till (eller 50.000 kronor i er familj).

Vidare så innebär detta rut-avdrag inte någon större ansträngning för er att vare sig anmäla eller deklarera; allt brukar skötas av det städföretag som ni anlitar och allt ni behöver göra för att få er hemstädning utförd till ett rabbatterat pris är att skriva på ett kontrakt med denna städfirma.


Svårare än så är det inte och vi tycker att det räcker gott som exempel på både det stora behovet som finns och på hur rut-avdraget kommit att förenkla vardagen för många familjer i Sverige i allmänhet och i Stockholm i synnerhet.

1 Aug 2016