Putsa silverbestick

Att putsa silverbesticken bör vara en lika given del av en storstädning som till exempel att städa badrummet från grunden eller piska mattorna. Här får du lära dig hur du ska göra det på bästa sätt.

Husmorsknepet som räddar dina silverbestick

Vi börjar med en liten tankenöt som vi räknar med att du klarar av utan några som helst svårigheter:

2 Al(s) + 3 Ag2S(s) + 6 H2O(l) – 6 Ag(s) + Al2O3(s) + 3 H2S(g).

Enkelt, eller hur? Skämt åsido, det du ser ovan är de kemiska formeln på den metod som vi rekommenderar dig att använda nästa gång du ska putsa dina silverbestick och för att du på ett enkelt sätt ska få det bästa resultatet.

Många förknippar att putsa silverbestick med ett extremt slit och där man dessutom tvingas använda en massa kemikalier. Om detta kan vi säga följande: glöm det. Det finns bättre sätt att putsa silverbestick än att köpa en massa dyra produkter som dessutom sällan ger någon effekt (och som utöver det även är farliga för miljön). Vad är det så som sker på dina silverbestick och varför behåller de inte samma glans genom åren – varför får de gula beläggningar, som blir mörkare och mörkare och till slut svarta?

Jo, detta beror på svavel och det är ett ämne som finns i stort sett överallt; du har svavel på din hud, på dina kläder, det finns i luften, det finns i plast och det finns i gummi. Kort sagt; svavel kommer i kontakt med silver, det sulfiderar och resultatet är den gula hinnan du ser då du plockar fram dina silverbestick ur lådan.

Innan vi går igenom vårt tips så tänkte vi komma med en uppmaning: använd dina silverbestick, låt dem inte ligga i en låda – de mår bra av att användas vid fler tillfällen än enbart vid exempelvis jul och andra högtider. Kort och gott; gör vardagsmiddagen mer festlig och speciell.

Formeln ovan då – har ni kommit på den ännu? Inte? Vi förklarar!

För att putsa dina silverbestick behöver du följande: Glasskål. Aluminiumfolie. Bakpulver. Kastrull. Vatten. Diskmedel. Putstrasa.

Putsa silverbestick - så här gör du

  • Diska bort fettet från dina bestick med diskmedel och skölj med vatten.
  • Riv av aluminiumfolie – rejält! – och se till att täcka botten på dit glasskål- eller ditt glaskärl.
  • Lägg dina silverbestick på folien; se till att de kommer i kontakt med varandra.
  • Koka vatten under tiden.
  • Stör över några matskedar bakpulver över besticken.
  • Häll på det kokande vattnet. Ta skydd! Nej, där skojade vi; men det kommer att bubbla, fräsa och pysa lite och i och med att det är kokande vatten så bör du vara lite försiktig.
  • Låt dra. Ju värre beläggningar du har på dina silverbestick du har – desto längre ska de ligga. Du kommer att kunna se på aluminiumfoliet att det blir svart och det ger en bra ledtråd kring då det är dags att gå på nästa punkt – nämligen:
  • Ta upp dina bestick. Försiktigt och om vattnet fortfarande är varmt så använd exempelvis en grilltång.
  • Skölj med kallt vatten och putsa med putsduken.
  • Klart för servering!

putsa silverbestick

Reaktionen och formeln då? Ja, vi kan säga att det handlar om att svavlet reagerar med bakpulvret, vattnet och aluminiumet och att det lossnar från silvret och avgår som en gas. Det här kan vid behov kontrolleras med en kemist – huvudsaken är att metoden fungerar perfekt för att putsa dina silverbestick.