Rengöring silver

Enkel rengöring av silver hemma

I många fall så lönar sig de enkla lösningarna snarare än de tidskrävande - och dyra! -  som man presenteras för. Vi kan säga att deta inte minst gäller rengöring av olika föremål som finns i sitt hem och där exemplvis din städning – generellt – skulle bli bättre om du alltid såg till att ha en enda produkt stående i ditt skafferi: Ättika. Att använda ättika för att göra rent kakel, klinkers, toalett och för att rengöra andra ytor som behöver lite extra glans – kranar, munstycken och diskho – ger ett betydligt bättre resultat än vad de dyra produkterna du ser på reklamen i tv gör.

Detsamma gäller inom andra områden och det vi tänkte titta lite närmare på här är hur man rengör sitt silver. Många av oss har föremål av silver i våra hem; skålar kärl och framförallt bestick och gemensamt för dessa är att de sällan används.

Om detta och innan vi visar på vårt tips för rengöring så tänkte vi säga följande: använd dina föremål av silver mer frekvent. Dina silverbestick mår bra av att användas, de tar ingen skada och de har dessutom en förmåga att göra vardagen till lite mer av en fest.

Kort sagt; med vårt tips för rengöring av silver så kommer exempelvis dina silverbestick att se ut som de gjorde i nyskick – oavsett om de har över hundra år på nacken. Vårt tips för rengöring av silver? Häng med!

Så här rengör du ditt silver

Vår metod är enkel och du kommer, som sagt, förmoldigen att ha alla produkter som behövs stående i ditt hem. Du behöver följande saker: Bakpulver. Aluminiumfolie. En bunke. En kastrull. Putsduk.

Så här går det till:

  • Ta en rejäl bit med aluminiumfolie och lägg den i botten på bunken. Du kan även klä in hela bunken; effektivt om du har mycket silver för rengöring.
  • Strössla över några matskedar bakpulver.
  • Koka upp vatten.
  • Placera dina silverföremål i bunken och se till att de kommer i kontakt med aluminiumfoliet.
  • Häll över det kokande vattnet. Var försiktig så att du inte bränner dig och bli inte rädd: det kommer att fräsa, det kommer att pysa och det kommer att bubbla i bunken.
  • Låt dra och vänta till dess att vattnet svalnat.
  • Plocka upp silvret och skölj det med kallt vatten innan du putsar med putsduken.
  • Inspektion! Du kommer att se att de gula beläggningarna är borta och att ditt silver är som nytt igen. Det som skett är att svavlet – beläggningarna och avlagringarna består av den ämnet – har lösts upp och blivit gas tack vare den kemiska reaktionen mellan vatten, aluminium och bakpulver.

rengöra silversmycken

Du behöver inte köpa en massa dyra produkter med en massa kemikalier – ofta miljöfarliga sådana i – för att rengöra sitt silver. Det räcker med att öppna skafferiet.