Putsa silversmycken

Så håller du dina silversmycken vackra

Silver är oerhört vackert – men det har också en förmåga att dra på sig beläggningar och avlagringar som gör det fulare. Detta gäller oavsett om det handlar om de silverbestick du ärvt av din mormor eller om det handlar om den fina ring du fick av din pojkvän och som du dagligen använder. Det handlar inte om patina heller – silver blir inte vackrare av de gula beläggningarna som sätter sig; och som dessutom blir mörkare- och mörkare för att slutligen inta en nästan svart färg – silver blir utan tvekan fulare.

Svavelväte och syre är de största bovarna till denna förfulning och det är dessutom omöjligt att skydda silvret från dessa; det finns på huden, i parfymer, i cigarettrök, i maträtter, i plast, i gummi och så vidare. Har du silversmycken som fått fula avlagringar så beror det inte på misskötsel eller slarv; det handlar om naturliga orsaker och lyckligtvis så finns det metoder som kan ta bort den fula hinnan igen.

Det låter dyrt och det låter farligt? Inte alls. Då man talar om rengöring av silversmycken så tar många för givet att detta ska innebära en dyr process där man måste köpa en massa kemiska medel och där man således även utsätter sig själv för viss fara. Exempelvis silverdip är något som till och med varit förbjudet i Sverige och detta på grund av att produkten innehöll för farliga ämnen som bland annat bidrog till cancer. Numera – ska här tilläggas – så är silverdip mer reglerat och går återigen att köpa i Sverige.

Rengör ditt silver med bakpulver

För den sakens skull så anser vi att man ska undvika det och vi anser att man ska undvika att rengöra silversmycken även med andra produkter som finns tillgängliga att köpa. Varför? Av den enkla anledningen att du kan få dina smycken lika rena genom att använda saker som finns i ditt skafferi. Vi visar hur!

För rengöring av dina silversmycken behöver du: En balja. Aluminiumfolie. Bakpulver. Putstrasa.

Som första steg så klär du botten på din balja med aluminiumfolie – det behöver inte vara någon stor balja; en vanlig bunke räcker. Därefter så strösslar du på några matskedar med vanligt bakpulver och du kokar upp lite vatten i en kastrull eller i din vattenkokare.

Placera dina silversmycken på aluminiumfolien, häll på vatten – det kommer att pysa, bubbla och spraka ganska rejält! – och låter det dra i några minuter. Då vattnet svalnat så plockar du upp dina silversmycken, sköljer dem och putsar med din putstrasa.

Här kommer du att upptäcka att alla beläggningar – oavsett om de är gula eller svarta – har försvunnit. Enkelt, billigt och effektivt!

polera silver