Dags för julstädning nu?

Är det dags för att se över silvret i julstädningen? Generationer före oss var duktiga på att spara på allt som var fint. Kläderna skulle sparas, särskilt de fina kläder och nya som man köpte in för att ha när det var dags för fester – "finkläderna", liksom "finskorna" (inte kvinnliga finländare). På liknande sätt sparade man på silvret, tills det var dags för fest, då plockades allt silver fram, som har stått och dammat i köksskåpen i väntan på festen. 

När man sedan tog fram silvret som skulle användas, var de ju svarta av att bara ha stått. Det var då man putsade silvret lagom till julfirandet. Så om du känner igen dig, kanske det är dags att ta fram alla gamla recept, allt fint silver och damma av både kök och vardagsrum för stundande julfirande.

Skönt när hemmet är städat

De allra flesta gillar ordning och reda. Det är jobbigt med att arbeta i ett kaos. Ska man till exempel göra mat i köket eller baka, om man då inte vet var ugnsformarna finns, var skedar, degbunkar, slickepottar, vispar och liknande finns, då blir det jobbigt att arbeta i det köket. Då börjar varje sådant moment med att man först måste leta reda på alla saker innan man kan sätta igång. Hittar man inte de sakerna, då måste man gå iväg och handla hem dem. Om man sedan hittar sakerna, för att man letar efter något annat, då kan man ledsna på det hela och vägra baka eller göra mat i det egna hemmet. Då är det bättre med ordning och reda. Och det kan det egentligen bara bli, om man regelbundet städar sitt hem.

Behövs det en storstädning av hemmet?

Lagom till jul, är det inte så dum idé att städa ordentligt hemma. Man kanske inte behöver tvätta fönster, om det är många andra saker som är i behov av städning, men det kan vara skäl att se till att dammsuga ordentligt hela bostaden, moppa golv, städa alla ytor, rengöra badkar och handfat och toastol ordentligt inför julen. Ska man hemma gäster, vill man säker att de ska känna sig extra välkomna med en städad bostad. Ska de sova över, är det dags att plocka fram extra sängar, extra täcken och kuddar. Man kanske behöver bädda med rena lakan, och plocka fram rena handdukar. Känns det jobbigt? Städar man regelbundet behöver just städningen inför julen inte bli lika stor och viktig. Då kanske det räcker med att dammsuga och plocka undan saker som gör det stökigt. Sugen på att anlita städfirma till en regelbunden hemstädning? Läs mer om hemstädning i Malmö på: https://www.hemstädningmalmö.com

20 Dec 2019