Dags för påskmiddagar?

Dags att ta fram finporslinet och putsa silverbesticken? Vi närmar ju oss påsk och den brukar firas som en stor familjehögtid. Borta är seden att gå till kyrkan under påskhelgen. Generationer innan oss, som var små barn eller ungdomar under 1970-talet växte upp med att långfredagen (fredagen innan påskdagen) skulle vara så trist. På radion spelades det trist och vemodig musik. På de två kanaler, som då fanns på TV (fanns inga reklamkanaler på den tiden) sändes bara tråkiga program. Inget som var roligt, bara direktsända program från någon kyrka som hade begravningsmässiga gudstjänster. Man skulle helt enkelt vara lika sorgliga som Jesus eftersom han led på korset den fredagen.

Vi firar inte påsk längre som förut

Numera är fredagen som vilken fredag som helst; man går ut och festar. Alla restauranger och pubar är öppna. Folk går ut och roar dig. På lördagen, dagen efter är de bakfulla och tycker det är skönt att de har två dagar till på sig att vara bakfulla. Eftersom vi inte längre firar påsk som för flera generationer sedan, firar vi numera påsken som en välbehövlig familjehögtid. Vi samlar vänner och bekanta, gör god mat, gömmer godis för barnen och säger att det var påskharen (?!) som gömde dem. Det är nu vi  tar fram mormors gamla recept på lax, lamm eller kyckling och lagar långa middagar när vi sitter till bords och äter. Sedan är det till att städa undan efter allt spring och presentpapper som är strödda här och där. Eller så städar man innan alla gästerna och önskar att man hade städat efter dem i stället.

Städa inför påskfesten

Många passar på att riktigt vårstäda lagom till påsk. Det är nu man upptäcker alla smutsiga fönster som inte har tvättats sedan jul, eller sedan midsommar året innan. Plötsligt upptäcker man dammet som hänger som stora sjuk på bokhyllan, i hörnen i sovrummet. Det är dags för vårstädning helt enkelt. 

Har man jobbat hela veckan är inte storstädning det man orkar med, även om det skulle behövas. Då är det bra att det finns städfirmor som mer än gärna gör det hemma hos oss. Det är inget att skämmas för. Vi jobbar så pass mycket och länge(!) numera att det är helt legitimt och nödvändigt att kunna anlita en städfirma som kommer och gör det vi inte hinner med. Bara i Stockholm finns det mer än hundratals städfirmor som man kan ta kontakt med. Det är inte så lätt att veta hur man ska välja; vilka är bra och pålitliga? Man har ju läst så mycket om märkliga städare som hellre kommer hem och länsar ens hem på värdesaker än städar.

Kontrollera städfirman du anlitar

Vem kan man lita på? Det är viktigt att alltid be om referenser när man väljer en städfirma. Kolla så att de har en F-skattesedel, så att de betalar rätta skatter och har en ekonomi som är i ordning. Det kan du enkelt kolla på till exempel allabolag.se, eller kolla på Skatteverket. Allt som kommer in dit är offentliga handlingar, det vill säga, du kan kontrollera det du vill som sänds in dit. Eller så googlar du städning Stockholm och får förslag av Google, eller den sökmotor som du använder. Då får du flera förslag på städfirmor och då är det bara att kontrollera dem. Be om offert. Läs mer här om ett företag som arbetar med städning i Stockholm på: http://www.stockholmstädning.se.

22 Mar 2018