Dags för vårstädning

Det kan vara mycket stressigt att hinna med städningen och få till det berömda livspusslet, framför allt för man är en barnfamilj. Det är svårt att hinna med när båda föräldrarna arbetar heltid. Hämtningar och lämningar på förskolan, barnens fritidsaktiviteter och annat som hör livet till tar all tid i veckorna.

Våren är här

Efter en lång och mörk vinter är äntligen våren i antågande och med den kommer ljuset. Den är väldigt efterlängtad men då börjar och också det syns hur smutsigt det är efter vintern. Fönstren är smutsiga och behöver putsas, golven behöver skuras samt kök och badrum behöver en rejäl omgång.

Vår och sommar innebär att man oftare bjuder över vänner och bekanta på tillstälningar och fester och då vill man ju att det ska vara rent och fräscht. 

Ta hjälp med städningen

Fler och fler anlitar professionell hjälp med städningen i dagens stressiga samhälle. I och med RUT-avraget har det blivit relativt billigt för gemene man och det har gjort städbranschen till en välmående bransch som omsätter miljarder varje år. Förr i tiden var hemhjälp bara för de rika men nu är det alltså inte så. Det har gjort att branschen blivit väldigt seriös med kollektivavtal, gällande försäkringar och reglerade löner för städarna.

Det är viktigt att anlita seriösa aktörer och inte svart arbetskraft. Kontrollera olika städbolag och jämför dessa och be om offerter. Sök på internet efter recensioner på olika städbolag och se vad deras kunder tycker. 

Vad kan man få hjälp med?

Det korta svaret är allt. De allra flesta aktörerna på marknaden kan hjälpa till med all tänkbar städning. Det kan handla om vanlig veckostädning som dammsugning, dammtorkning, rengöring av kök och badrum. Man kan också få hjälp med fönsterputsning, tvätt av kläder, polera golven och grovstädning av till exempel källare, tvättstuga och vindsutrymmen. Är man nöjd med den första städningen kan man boka in en kontinuerlig veckostädning och då blir priset billigare.

RUT-avdraget ger privatpersoner "rabatt"

För privatpersoner mellan 18-65 år gäller att man får dra 50 % av arbetskostnaden för hushållsnära tjänster upp till 25 000 kr per år och person. För 65-plussare är taket hela 50 000 kr. Det gäller som sagt per person så är man två vuxna i hushållet blir det dubbelt. 

Det är även mycket enkelt att använda RUT, avdraget görs direkt på fakturan och kontrolluppgifterna skickas till skatteverket av städfirman. RUT-avdraget gäller även för trädgårdsarbete, tvättjänster, reparationer av vitvaror och IT-produkter med mera.

 

27 Jun 2019