En städfirma kan lösa upp många knutar

Hur får ni vardagen att gå ihop? Den frågan ställs ofta av familjer med små barn som bor i större städer och inte sällan så ställs den med en trötthet i rösten. En familj i Stockholm har en jobbig vardag och där stress är en genomgående tema.

Man stressar upp ur sängen, man stressar i sig själv - och barnen - frukost, man stressar till förskola, man stressar vidare till jobbet - man stressar på jobbet - man stressar hemåt och väl där så fortsätter det bara. Matlagning, städning, nattning, handling och så vidare. Då de få luckor som finns för egentid eller för att umgås med sin partner uppenbarar sig så är man så trött att man bara somnar - bara för att vakna av att något av barnen vaknar och behöver tröstas.

Låter det som en överdrift? Det är det inte. Visst, det handlar om några få år, men det är år som man vill minnas med glädje också. Småbarnsåren ska vara den härligaste tiden i livet. Det ska man också försöka komma ihåg - och ge sig själv förutsättningar för. Något som kräver en hjälpande hand.

Slipp stressen - anlita en städfirma

Hur vore det att öppna dörren till bostaden och se att det är städat, att tvätten är prydligt ihopvikt och att diskmaskinen är tömd? Bara en sådan sak skulle ta bort väldigt mycket stress och frigöra väldigt mycket tid till annat. Och: idag är det billigare än någonsin tidigare att få denna hjälp i form av en städfirma - något som förklaras av den generösa skatterabatt vid namn Rut-avdraget.

Du - och din familj i Stockholm - kan anlita en städfirma och - under de dagar och tidpunkter ni väljer - få er bostad städad (i den omfattning ni vill) medan ni är på jobbet. Det fina är att ni kan dra av halva kostnaden för arbetet genom detta Rut-avdrag. Nästa gång någon frågar er hur ni får vardagen att gå ihop så kan ert svar mycket väl vara att ni har börjat anlita en städfirma och att ni i och med detta också har mer tid - kvalitetstid - över till annat och för er själva.

Rut-avdraget är perfekt för familjer

Frågan om Rut-avdraget och Rot-avdraget påminner mer om en pajkastning. Å ena sidan så vill många helt slopa båda dessa rabatter, andra vill behålla Rot-avdraget (som ger rabatt på byggnationer, reparationer och på renoveringar) och slopa Rut - detta medan andra vill ha båda kvar och gärna i en än mer generös form. Det kan påminna lite om hönan och ägget.

Klart står emellertid att Rut-avdraget ofta hamnar i skottgluggen på ett tydligare sätt. Kritiker menar att alla kan städa - men att alla inte kan bygga (något som gör att Rot ska vara kvar). Visst, det finns ett korn av sanning i detta. Men, hur vore det att se saken ur det perspektiv vi gått igenom och verkligen se att många familjer får ett enklare liv - och därmed också blir mer funktionella både på arbete och i samhället - av att anlita en städfirma? Hur vore det att se saken ur ett mer humant perspektiv och inte enbart ur ett ekonomiskt?

En sak gällande det senare: om Rut-avdraget försvinner, tror man att familjer kommer sluta anlita en städfirma eller kommer man att göra det svart? Vi lutar åt det senare och det, om något, drabbar staten ekonomiskt.

27 Nov 2018