Fler använder sig av hemstädning i Stockholm

Hemstädning blir allt vanligare i Stockholm. Och det har poppat upp allt fler företag som erbjuder den typen av tjänster, här är ett exempel. Hemstädningsnäringen blomstrar och det finns egentligen inga tecken på att det är på väg att avta, snarare tvärtom.

Vad är det som ligger bakom denna utveckling? Varför vill inte människor i Stockholm längre städa hemma (det finns förstås fortfarande många som gör det, det är vi medvetna om).

Här är några av de viktigaste anledningarna:

Priset

Tack vare RUT-avdraget har det blivit avsevärt billigare att anlita städhjälp hemma. Denna skattereduktion för hushållsnära tjänster gör det möjligt att dra av halva arbetskostnaden upp till 25 000 kronor per person och år. Får man hemstädning hemma en gång i veckan, till exempel, blir det en bra slant sett över hela året. Att fler och fler fått råd att anlita städhjälp är kanske den viktigaste anledning till ökningen. Tidigare var man kanske tvungen att anlita städhjälpen svart för att ha råd och det är det många som inte känner sig bekväma med.

Social acceptans

Många svenskar har haft (och många har den fortfarande) inställningen att ”man ska ta hand om sin egen skit”. Man känner sig helt enkelt inte bekväm med att låta någon annan städa åt en, man vill inte vara förmer. Dessutom finns det säkert de som känner sig obekväma att ha okända människor i sitt hem. Men detta är på väg att luckras upp, inte minst i Stockholm där det blir mer och mer accepterat att köpa hemstädning. Man skäms inte längre för att säga att man anlitar städhjälp.

Servicen

Städning är inte raketforskning, men det krävs ändå noggrannhet och kunnande för att resultatet ska bli bra. Låt oss vara ärliga - sköter man hemstädningen själv är det lätt att det blir slarvigt gjort. Man kanske inte alltid orkar lägga allt tid och kraft som behövs för att få ”ett skinande rent resultat”. Då är det smartare att vända sig till en städfirma. Dock bör man vara medveten om att det finns oseriösa aktörer som försöker pressa priserna och inte alltid utför ett fullgott arbete. Man ska därför se till att man hittar en firma som verkligen levererar en bra tjänst. Som kund ska man absolut inte vara rädd för att kontrollera att arbetet blir gjort eller ställa krav. Många tycker kanske det känns pinsamt att påpeka att det låg stora dammtussar kvar under soffan efter senaste städningen, men det är något man måste våga göra om man vill få sitt hem välstädat.

Man vill lägga sin tid på annat

Många människor i Stockholm har en stressig vardag med jobb och familj. Det blir mycket arbete hemifrån, med mejlkollande och telefonsamtal, och barnen ska skjutas till diverse olika fritidsaktiviteter. Den lilla tid man får över vill man då inte lägga på att städa, det känns helt enkelt som en felaktig prioritering för många. Då är det en mycket praktiskt lösning att kunna hyra in en bra hemstädningsservice till ett rimligt pris.

20 Jun 2017