Så städar du mest effektivt köket

Är det dags att städa köket? Har man kanske slarvat med städningen under en längre tid, kan det vara skönt att rengöra hela köket riktigt ordentligt. Varför inte passa på när man ändå är ledig och inte behöver stressa sig genom städningen? Så kan du få en manual å köksstädningen här.

Börja med det smutsigaste först

Det är ingen dum idé att börja med det som är smutsigast först. Det är oftast när man väl har bestämt sig för att städa köket som man har mest energi och då är det bra att utnyttja den. Så börja med det som är smutsigast; till exempel under diskhon, köksfläkten, kylen och frysen eller om man behöver städa hela köksskåpen och alla kökshyllor. Det är bra att börja dem det som är jobbigt först. Sedan när energin börjar tryta kan man ta det som är lättare att städa, som att torka köksskåpen utvändigt, eller bara torka av disk- och arbetsbänk.

Planera städningen på förhand

Det är bra idé att planera sin städning på förhand. Välj en dag som du inte har något annat, så att du har gott om tid, så att du inte behöver stressa med städningen och har en tid som du absolut måste passa. Behöver du till exempel städa frysen, kan det vara bra att planera för det och stänga av frysen så att du får avfrosta frysen i tid innan den ska rengöras. Har du alla rengöringsmedel hemma? Se över dina städredskap. Om du har rätt rengöringsmedel så går städningen så mycket snabbare och du slipper slita och gno.

Här kommer en lista på rengöringssaker som kan vara bra att ha hemma:

  • Disktrasa
  • Diskborste
  • Mjuk svamp
  • Stålull
  • Diskmedel
  • Såpa
  • Diskhandskar

Disktrasan kommer du att behöva till att torka skåpluckor och skåpdörrar. Den mjuka svampen till att rengöra kylen och frysen. Ta loss alla delar i kyl och frys och diska dem, ställ dem sedan att torka innan du lägger tillbaka dem i kyl och frys. På samma sätt är det bäst att använda den mjuka svampen när du rengör köksfläkten. Även här bör du ta loss hela fläkten (alla lösa delar) och diska de olika delarna och låta torka innan du lägger tillbaka dem. I ugnen kan du gott och väl använda såpa. Lägg rikligt med såpa i hela ugnen. Värm den till 50-100 grader under 5-10 minuter. Låt ugnen svalna. Torka sedan hela ugnen ren med en mjuk svamp. Finns det svårare fläckar, använd stålull så att alllt blir rent.

Tyckte du att det där lät för jobbigt? Gör du hellre roligare saker? Varför inte anlita hemstädning i Västerås?

17 Jul 2019