Vad betydde Tors hammare för vikingarna?

På vikingatiden betydde Tors hammare inte mer än att man trodde på asagudar. Tor är en av flera fornnordiska gudar. Han var Odens son och den som man trodde var starkast av alla gudar och människor. Under forntiden då man trodde på asagudar så sas det att åska uppkom då Tor stred mot jättar med sin hammare Mjölner. Tors namn är besläktat med ord som svenskans dunder men även engelskans thunder.

När man hittat torshammare i gravar så har de inte varit från cirka år 1000. Även om Vikingatiden pågick mellan 750 -1500 e Kr. antagligen tyckte inte vikingarna att det fanns någon anledning att bära religiösa symboler så länge som asatro var den enda religionen som de befattade sig med. När sedan kristendomen introducerades var det viktigare att visa att man höll kvar vid den gamla tron. Tor var en favorit då han skyddade människorna från ondska och missväxt. Mjölner var lätt att avbilda och en tydlig symbol.

Vad betyder Tors hammare idag?

Idag är det vanligt med olika typer av vikingasmycken och Tors hammare kanske den vanligaste symbolen. Tyvärr har symbolen annekterats av rasist- och naziströrelsen men det finns egentligen ingenting med Tor eller vikingarnas levnadssätt som säger att de skulle varit mer främlingsfientliga eller rasistiska än andra folkslag. Man kan istället se torshammaren som en symbol för motståndskraft eftersom det var på det viset som vikingarna använde den.

Det är också viktigt att komma ihåg att Tors hammare fortfarande är en religiös symbol för de 500-800 som praktiserar modern asatro idag.

Vem kan bära en torshammare?

Alla som vill kan ha torshammaren som smycke. Dock kan man behöva förklara varför man har den på sig och vad symbolen har för personlig betydelse eftersom torshammaren kommer med ett visst bagage. Det är lätt att tro att torshammaren är ett smycke för män men under vikingatiden var det faktiskt vanligare att kvinnor bar Tors hammare som amulet runt halsen eller handleden.

17 Oct 2022