Vad ingår i en hemstädning?

Har du – som många andra – funderat på att prova tjänster som förenklar din vardag och gör att du får tid över till annat? Det finns en hel del sådana att välja bland. Som exempel kan vi nämna allt ifrån matkassar där man prenumererar – veckovis – på mat som körs direkt till dörren och där även givna recept finns att följa. Ett smart sätt att komma undan bekymret med handling och faktiskt ett ekonomiskt bra val också – de flesta som använder sig av tjänsten verkar vara överens om att man spenderar mindre pengar på mat än vad man tidigare gjorde. En förklaring till detta är att man inte fyller korgen med onödiga grejer – man frestas inte att köpa någonting i affären utan man håller sig till det som är färdigpackat. Det är en sak som underlättar vardagen.

En annan handlar om de hushållsnära tjänsterna där skatterabatten vid namn RUT-avdraget är möjlig att använda. Exempelvis hemstädning är en sådan tjänst som fler och fler väljer. Kortfattat så får man sitt hem städat under givna dagar och man kan dra av 50 procent av den totala arbetskostnaden på sin deklaration – en summa som ofta är dragen direkt på fakturan.

Prenumerera på hemstädning

Även här kan man skapa en prenumeration och således få hemstädning utförd veckovis, månadsvis, kvartalsvis eller hur man nu än önskar och har behov av. En fördel med att lösa ett abonnemang för hemstädning snarare än att köpa tjänsten enskilt är att priset blir betydligt billigare och att man hela tiden vet vad man får.  Använder du och din familj samma städföretag – och städare – i Göteborg så kommer er hemstädning att hålla samma goda kvalitet varje gång. Byter ni så vet ni aldrig riktigt vad ni får och kan förvänta er. Läs mer om hemstädning i Göteborg på: http://www.hemstädninggöteborg.biz.

Tänk på detta vid hemstädning

Om du skulle vara intresserad av att välja hemstädning som en tjänst och vill använda ditt rut-avdrag för det så måste du som första steg kontakta Skatteverket. Du måste, helt enkelt, vara berättigad att använda skatterabatten. Det är ingens vår process – du loggar in på Skatteverkets hemsida med din bankdosa eller med ditt mobila bank-id och får där svart på vitt huruvida du kan använda RUT- eller ej.

En annan viktig sak gäller taket på Rut. Du kan maximalt använda dig av Rut-avdraget för hemstädning (eller andra hushållsnära tjänster) upp till 25.000 kronor per år. Detta gäller per person. Det innebär att om du har en partner i Göteborg som även hen är berättigad så är ert gemensamma tak på 50.000 kronor. Det är de spelregler som gäller.

Välj företag som ger schyssta villkor

Ser man istället till mer generella tankar om hemstädning så kan vi rekommendera att man kollar upp olika referenser hos företaget man tänkt anlita, att man ser vilka säkerhetsrutiner som finns samt att man kollar hur personalomsättningen är. Ett företag med väldig ombytlig personal skulle vi inte rekommendera.

Ett städföretag där de anställda stannar över en längre tid dock – där har man goda villkor, skapar trivsel och ger de anställda vettiga löner. Det leder i slutändan till bättre kvalitet för dig som kund och samtidigt till en sundare städbransch i det stora hela.

12 Apr 2018